26/09/2016
De helft (48 procent) van de Belgische visliefhebbers is bereid om meer te betalen voor zijn vis als die gecertificeerd duurzaam is. Dat blijkt uit een studie in opdracht van keurmerk MSC. Deze week is het ‘Bewuste Visweek’, een initiatief van milieuorganisatie WWF en de keurmerken MSC (duurzame wilde visvangst) en ASC (verantwoorde viskweek). Vandaag zijn er in België 100 MSC-gelabelde producten en 500 ASC-gelabelde producten op de markt. De Bewuste Visweek moet die duurzaamheidslabels extra onder de aandacht brengen.
De initiatiefnemers van de Bewuste Visweek verwijzen naar cijfers van het Wereldvoedselagentschap om het belang van duurzame vis te benadrukken: 31,4 procent van ’s werelds commerciële visbestanden wordt overbevist, 58,1 procent wordt volledig benut en slechts 10,5 procent wordt onderbevist. “Het stimuleren van een duurzame visserij en een verantwoorde viskweek is van groot belang voor een gezonde zee”, luidt het.
Negen grote supermarktketens zullen deze week extra aandacht besteden aan duurzame vis. En dat is nodig, zo blijkt uit de studie, want slechts 26 procent van de Belgische consumenten herkent het blauwe MSC-keurmerk. In onze buurlanden is het logo al beter bekend. Zo doet MSC bij 44 procent van onze Noorderburen een belletje rinkelen. Wereldwijd geniet het label bekendheid bij 37 procent van de consumenten en is tien procent van de visvangst afkomstig van gecertificeerde bedrijven.
Duurzame visserij is een belangrijk antwoord op overbevissing en (ongewenste) bijvangst. Om ook in de toekomst vis te kunnen blijven eten, moet er voldoende volwassen vis in de zee achterblijven die kan zorgen voor nieuwe aanwas. Duurzame visserij zorgt dat visbestanden gezond blijven of zich kunnen herstellen en maakt gebruik van vistechnieken waarbij bijvoorbeeld de kans op bijvangst sterk afneemt en de zeebodem gespaard blijft. Duurzame visserij is dus niet alleen noodzakelijk voor het behoud van de vis, maar ook voor het behoud van de visserij.
Het MSC- en ASC-label bestaan naast elkaar omdat het kweken van vis alleen niet dé oplossing is voor overbevissing. “De vraag naar vis is wereldwijd erg groot en dus hebben we zowel duurzame visserij als verantwoord gekweekt vis nodig”, luidt de uitleg. Aquacultuur kan namelijk net zo duurzaam of juist niet duurzaam zijn als visserij. De kweek van vis kan ernstige milieuproblemen, zoals watervervuiling en verspreiding van ziektes naar wilde vis veroorzaken. Bovendien worden de meeste kweekvissen gevoerd met wilde vis. Het visvoeder wordt namelijk gemaakt van wild gevangen vis, die vaak ook te zwaar bevist worden.
Meer info: Bewuste Visweek
Bron: Belga / eigen verslaggeving
Beeld: WWF