Met 82 bemande reddingsposten is de Vlaamse kust voor strandgangers een van de veiligste ter wereld. Redders, waarschuwingsborden, vlaggen en boeien zorgen ervoor dat we zorgeloos kunnen genieten van een dagje zon, zee en strand. Toch blijft het strand een uitdagende omgeving waar het gevaar soms uit onverwachte hoek komt. Tijdens WereldOceaanDag in Oostende op 8 juni en gedurende de ganse zomer tijdens pop-up activiteiten langsheen de kust maak je kennis met een of meerdere van de 13 mogelijke strandgevaren. Sommige treden vaker op en veroorzaken kleine hinder. Andere komen uitzonderlijk voor, maar kennen mogelijks ernstige gevolgen. Op deze evenementen kom je te weten hoe je als strandbezoeker deze gevaren kan voorkomen. En wat je moet doen als je dan toch in een gevaarlijke situatie terecht komt. Omdat een verwittigd persoon er twee waard is: SEAfety First!
► We nodigen iedereen graag uit op WereldOceaanDag 8 juni in CC De Grote Post in Oostende voor een avondvullend programma o.a. met
- Peter Troch, de getij-, golf- en stromingspecialist van de UGent,
- Thierry Schissler, spoedarts van het AZ St Jan campus Serruys Oostende,
- debat rond strandgevaren met Jan Bourgois (watersporter en omgevingsfysioloog, UGent) en Carl De Caluwé (provinciegouverneur West-Vlaanderen)
- stand-up comedy door Claude Willaert
- videogetuigenissen door redders van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen IKWV
- een zeemarkt met interactieve demonstraties over verschillende gevaren en reddingsactiviteiten door onze partners
Bekijk het programma van WereldOceaanDag in al zijn details op de website van SEAfety First: www.vliz.be/seafetyfirst.
Deelname aan WereldOceaanDag is gratis, maar registratie is wel verplicht.
► Ook tijdens de maanden juni, juli en augustus zal SEAfety First hier en daar opduiken langs de Vlaamse kust. Onze partners broeden op: lezingen, doe-activiteiten, expo en rondleidingen.
Hou de website www.vliz.be/seafetyfirst in de gaten over het wat, hoe en wanneer van deze pop-up activiteiten!