DAG VAN DE WETENSCHAP

Marien Onderzoek: Veranderende Zee

Op zondag 26 november 2017 vindt de jaarlijkse Dag van de Wetenschap plaats. Ook dit jaar zet het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) de deuren open van het Marien Station Oostende en kan je aan boord gaan van het onderzoeksschip Simon Stevin. Tijdens deze editie vertellen zeewetenschappers je alles over de vele veranderingen die onze zeeën ondergaan.

Niet enkel onze (leef)wereld is in volle verandering, maar ook onze zeeën. Denk maar aan de invloed van klimaatverandering, wijzigingen in kustbescherming en problemen met niet-inheemse soorten. Tijdens deze editie van de Dag van de Wetenschap brengen wetenschappers je in aanraking met veranderingen in de zee en beantwoorden ze vragen zoals: hoe kunnen we veranderingen meten en hoe beïnvloeden ze ons dagdagelijkse leven. Stond je er bijvoorbeeld ooit bij stil dat toxische algen door menselijk toedoen sterk toenemen en een risico vormen voor onze gezondheid? Of dat de introductie van windmolenparken in het Belgisch deel van de Noordzee enerzijds een positief effect heeft op de biodiversiteit, maar dat er anderzijds verschillende mariene organismen, zoals bruinvissen (behorende tot de familie van de tandwalvissen), hier hinder kunnen van ondervinden? Deze onderzoekstopics en nog veel meer komen aan bod in het Marien Station Oostende (VLIZ) en aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin.

Ben je geïnteresseerd in marien onderzoek, hou je van labo’s, wou je al altijd eens rondneuzen op een onderzoeksschip? Wij hebben voor elk wat wils!

Een greep uit het aanbod van de zeewetenschappen die in het Marien Station Oostende of aan boord van het onderzoeksschip in de kijker geplaatst worden, kan je binnenkort hier raadplegen.

Mis de kans niet om aan boord van de RV Simon Stevin de sfeer te komen opsnuiven. De bemanning en de wetenschappers geven je graag uitleg over de werking van het schip en de staalnameapparatuur aan boord.

Ook dit jaar bieden we de mogelijkheid om een kop warme koffie, thee of chocolademelk te drinken. Je verwarmt jezelf ermee, maar je steunt tegelijkertijd ook de zee als goed doel!

___________________________________________________________________________

Voor de dag van de wetenschap  krijgen alle deelnemers (NELOS vanuit de Commissie Biologie) een privé rondleiding in de gebouwen van het VLIZ (met uitleg over onderzoeksprojecten) en jullie mogen aanboord op het onderzoeksschip de Simon Stevin.

Mis deze kans niet! En schrijf jullie in.

Graag inschrijven a.u.b.
Inlichtingen en inschrijving: biologie@ovos.be 

  • Wanneer: Zondag 26 november, 10:00 tot 11:30 (afspraak om 9u45 verzamelen)
  • Waar: Marien Station Oostende, Slipwaykaai 2, 8400 Oostende
  • RV Simon Stevin, t.h.v. Hendrik Baelskaai 1, 8400 Oostende
  • Gemakkelijk te bereiken met de gratis veerboot: Oostende centrum (Visserskaai) – Oosteroever (Maritiem Plein)
  • Voldoende parkeergelegenheid

Bron: VLIZ  Dag van de Wetenschap

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.